זו לא בושה: הכירו את סוגי החרדות והמאפיינים שלהם

סוגי החרדות

במאמר הזה אנחנו ניגע בנושא שרבים מעדיפים להדחיק ולא לדון בו. מדובר במצב נפשי אשר הסובלים ממנו לא אוהבים לחשוף זאת בפני אחרים מחשש לדעות קדומות. גם המשפחה והחברים של מי שסובל ממנו יכולים להיות מודרים לפעמים דבר שגורם להתעצמות הפגיעה ולחוסר במענה נכון. חרדה היא תופעה שכיחה הרבה יותר ממה שרבים חושבים. זהו מצב פסיכולוגי שיש לו גורמים רבים. במקרים רבים החרדות מגיעות מהמקומות הכי לא צפויים ופוגעות במי שנראה דווקא שליו, נינוח וחזק נפשית. חשוב להבין זאת מכיוון שהחרדה יכולה להיות בעיה נפשית הגורמת לבעיות גופניות וככזו היא פוגעת ללא אבחנה בין קבוצות שונות באוכלוסייה. המשיכו לקרוא בכדי להבין ממה חרדה נובעת ואילו סוגים שונים של חרדות קיימים.

מקור החרדה

החרדה היא הרגשה אשר משותפת לכל בני האדם ואפילו לחיות. מקור התחושה הוא בפחד שזו תכונה חיונית להישרדות בטבע ומחוצה לו. הפחד עושה אותנו ערניים יותר ונכונים לפעילות. הוא משחרר חומרים מעוררים אל הדם אשר מחדדים את החושים ומותחים את השרירים. כאשר אותה תחושת פחד תוקפת אותנו באופן שגרתי ללא כל סיבה נראית לעין, ניתן לדבר כבר על תופעה של חרדה המהווה בעיה נפשית. בין  סוגי החרדות השונים אנחנו יכולים למצוא את החרדה הכללית, חרדה חברתית, הפרעת פאניקה, פוביה ספציפית, הפרעת דחק פוסט טראומטית והפרעה טורדנית כפייתית. תחושת החרדה הבעייתית מתרחשת כאשר החרדה תוקפת אותנו באופן חזק ללא כל סיבה אובייקטיבית נראית לעין. תחושה זו יכולה אפילו להעצים את עצמה כך שתחושת החרדה היא שתגרום להתקפי החרדה הבאים.

סוגים שונים של חרדות

הפרעת חרדה כללית יכולה להגיע לידי ביטוי על ידי תסמינים שונים. לכל אחד יכולים להיות תסמינים שונים. תחושת החרדה הכללית מאופיינת בראש ובראשונה בכך שהיא מהווה פגיעה בחיי היומיום של האדם וגורמת להפרעה של ממש בתפקוד המינימלי.

הפרעת חרדה חברתית

העצמה קיצונית של תחושה אשר יכולה להיות שכיחה והיא חשש מסוים מעמידה מול הרבה אנשים, למשל הרצאה ראשונה למי שאין ניסיון בכך. הבעיה של הסובל מחרדה חברתית היא שהיא מופיעה לאחר הטריגרים הקלים ביותר. לאדם כזה תהיה בעיה לתפקד במפגשים חברתיים מצומצמים כגון ערב צוות במקום העבודה או אפילו שיחה קבוצתית. לחרדה הזו יש ביטוי מחששות הנוגעות למראה החיצוני, לצורת הדיבור או אפילו מפני ביקורת של הסובבים אותו.

התקפי פאניקה

התקפי פאניקה נגרמים ללא שום טריגר, כלומר ללא גורם המהווה איום כלשהו. הפאניקה מתפרצת לה באופן פתאומי ולכן יוצרת אצל הסובלים ממנה את החשש המתמיד מההתפרצות הבאה. זהו תהליך אשר מזין את עצמו ושתוצאותיו יכולות להיות הרות אסון.

פוביות

פוביה ספציפית הוא מצב של תחושת פחד משתק אשר נגרמת ממצבים ידועים וצפויים מראש. אחת הדוגמאות השכיחות היא פחד הגבהים או פוביה מעכבישים. בשתי הדוגמאות מדובר במצבים בהם יש הצדקה לחשש כלשהו, מפני נפילה או מפני עקיצה, אבל למעשה האדם הסביר יודע שאין באמת בעיה – אין סכנת נפילה ואין סכנה בעכביש הספציפי הזה. אצל מי שסובל מהפוביה, התחושות לא קשורות למציאות האובייקטיבית והיא מהוו רק טריגר להתפרצות של תסמיני פחד שונים.

הפרעת דחק פוסט טראומטית

מופיעה אצל מי שחווה מצבים קשים כגון לחימה או פיגועים. ההופעה של החרדה הזו היא בזיכרונות או פלאשבקים העולים וצפים ללא כל התראה ובאופן חזק בראשו של הסובל ממנה.

הפרעה טורדנית כפייתית

למעשה חרדה אשר באה לידי ביטוי בריטואלים כפייתיים שונים המהווים ניסיון לבריחה מהחרדה עצמה.

 

חרדות הן תופעה נפוצה שראוי שתזכה להכרה מצד אלו הסובבים את האדם הסובל ממנה. כך הוא יוכל לקבל את ההבנה לה הוא זקוק.