נטילת ידיים: מהיגיינה ועד לדרישות היהדות

מנהג נטילת הידיים הוא מנהג מרתק בעל משמעויות רבות, בין השאר טיהור של טומאת הידיים ואפילו היגיינה אישית. במאמר הבא נסביר למה צריך ליטול ידיים ביהדות, איך עושים את זה נכון ולמה חשוב לשים לב לפני שמבצעים את המנהג.

איך נוטלים ידיים?

לפני שאנחנו מסבירים מה זה נטילת ידיים ולמה צריך ליטול ידיים לפני האוכל, חשוב לנו להסביר לכם קודם איך עושים את זה. ראשית, יש להשתמש בנטלות לצורך ביצוע הפעולה, שזהו ספל מיוחד שבו ממלאים את המים לנטילה. הכלי צריך להכיל בתוכו לפחות "רביעית", שזה 86 מ"ל של מים. רצוי שיהיו לספל שתי ידיות על מנת שיהיה לכם קל יותר להעביר אותן מיד ליד. לפני שניגשים ליטול ידיים נדאג שהידיים שלנו יהיו נקיות, שכן כל לכלוך שיהיה לנו על היד יפריע למים לטהר לנו אותה.

אנו לוקחים את ספל המים המלא ביד הימנית, מעבירים אותו ליד השמאלית ושופכים באמצעות יד זו שלוש פעמים על היד הימנית. לאחר מכן מעבירים את הספל ליד הימנית ושופכים שלוש פעמים על היד השמאלית. יש לוודא שהמים מגיעים לכל חלקי היד עד פרק הזרוע. משאירים מעט מים ביד השמאלית, מגביהים את הידיים ומברכים, "ברוך אתה אדוני, אלוהינו מלך העולם, אשר קידשנו במצותיו וציוונו על נטילת ידיים". משפשפים את הידיים זו בזו יחד עם המים שבהן ומנגבים היטב עם מגבת וניגשים לאכול.

למה נטילת ידיים לפני האוכל טובה להיגיינה?

לנטילת הידיים יש גם מניע פרקטי שהוא לא פחות חשוב מהמניע הרוחני, ואנחנו מתכוונים להיגיינה. כשאנחנו נוטלים ידיים אנחנו מנקים אותם מהלכלוך שצברו במשך היום. מעבר לעובדה שמדובר בהיגיינה, הכוונה היא פה גם לכבוד שהיהדות עושה לאוכל, להפרדה הברורה שבין העשייה היום יומית המלכלכת ובין הסעודה שלפניה אנחנו מברכים על האוכל ונהנים מהטוב שהאל נתן לנו. לאחר שאנו נוטלים ידיים, נהוג כמובן לרחוץ אותן בסבון וכך אנחנו שומרים על ההיגיינה שלנו לפני האוכל.

נטילת ידיים: מהיגיינה ועד לדרישות היהדות

למה צריך ליטול ידיים ביהדות?

נטילת הידיים נועדה להזכיר לנו את אכילת התרומה על ידי הכוהנים שחייבה טהרה בבית המקדש. בתוך כך, לפני הסעודה הכוהנים היו מחויבים ליטול ידיים על מנת לטהר את עצמם. חשוב לציין, מדובר בתקנה שמתייחסת גם למי שידיו נקיות, שכן עצם הפעולה מעניקה לאוכל את הכבוד המגיע לו. בכל אופן, יש ליטול ידיים לפני הארוחה על מנת שלא ליצור חילוק מבלבל.

מתי צריך ליטול ידיים?

את הידיים צירך ליטול במספר מקרים. ראשית, נטילת ידיים לפני הארוחה, זה נקרא גם "מים ראשונים". את הידיים יש ליטול גם לאחר הארוחה, זה נקרא גם "מים אחרונים". כמו כן, יש ליטול ידיים כאשר קמים מהשינה, לפני התפילה וברכות השחר, לפני ברכת הכוהנים, לאחר תספורת או גילוח, לאחר גזיזת ציפורניים, לאחר כניסה לבית קברות וכן לאחר עשיית צרכים בשירותים.

למה חשוב לשים לב לפני שנוטלים ידיים?

לפני שאתם נוטלים ידיים אתם צריכים לבדוק שבכלי שאתם משתמשים אין שום סדק או שבר ושהוא יכול לעמוד בצורה יציבה בכוחות עצמו. בנוסף, המים צריכים להיות בעלי מראה טבעי ואם אתם מזהים שהם חלודים או עכורים, לא תוכלו לטיול את הידיים באמצעותם. בנוסף, אסור לטיול ידיים באמצעות מים שנעשתה איתה מלאכה כל שהיא לפני כן, כמו שטיפת כלים למשל.

לסיכום, אין ספק שנטילת ידיים הוא מנהג מרתק שיש לו משמעויות רבות, הן מבחינת היהדות והן מבחינת השמירה על ההיגיינה.