עיכוב בהתפתחות מוטורית אצל ילדים: הסימנים המקדימים – ומה עושים?

במהלך שנות ההתפתחות הראשונות של תינוק הוא עובר שינויים רבים. הורים רבים חוששים מפני עיכוב התפתחותי, וזאת בעקבות קצב איטי. מהם הסימנים המקדימים אשר עלולים להוביל בסופו של דבר לאבחון של עיכוב מוטורי ומה עושים במידה וכן? להלן הפרטים.

עיכוב התפתחותי אצל ילדים: אלו סימני האזהרה

כהורים, אתם רוצים את הטוב ביותר בעבור ילדכם. עם זאת, כפי שכל הורה יודע, כל סימן ולו הקטן ביותר כי התינוק אינו מתפתח בקצב של בני גילו עלול להוביל לא רק לבהלה אלא גם להשלכות רבות משמעות, בשל ההשלכות של עיכוב התפתחותי. עם זאת, חשוב לזכור כי עיכוב מוטורי הוא למעשה ספקטרום רחב מאוד ולכל ילד יש את המאפיינים שלו. מאחר ומדובר בתופעה שכיחה למדי – 9% מהתינוקות מתחת לגיל שנתיים מאובחנים עם עיכוב מוטורי, חשוב לבחון כמה שיותר מוקדם את סימני האזהרה, ובהתאם לכך פנו בהקדם לנוירולוג ילדים מומלץ בכדי ליצור תוכנית טיפול פרטנית. סימני האזהרה עד גיל חודשיים כוללים בין היתר חוסר ביכולת שללוט בתנועת הראש, גוף נוקשה או רופס מדי, הקשת גב וצוואר וכן הצלבת הרגליים כאשר מחזיקים את התינוק באזור הבטן. במידה ועד גיל חצי שנה התינוק אינו מושיט ילדים, אינו מרים את ראשו או דוחף עם רגליו כלפי מטה, מדובר גם כן בסימני אזהרה. שימו לב כי סימני האזהרה מתייחסים לחתך גילאים ועל כן הגילוי המוקדם הוא הכרחי, וזאת מאחר ובין הגילאים שנה ועד שנתיים וחצי התינוק צריך להפגין יכולות מוטוריות בסיסיות. במידה והוא אינו מסוגל לרדת או לעלות במדרגות לבד, נופל לעיתים תכופות ואינו מסוגל להשתמש בחפצים קטנים – כל אלו סימנים המעידים על קושי בתנועתיות.

עיכוב בהתפתחות מוטורית אצל ילדים: הסימנים המקדימים - ומה עושים?

אבחון עיכוב התפתחותי – כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

הפנייה לנוירולוג ילדים מומחה היא פנייה קשה ומורכבת, לא מעט בשל החשש מפני תוצאות האבחון. עם זאת, חשוב להבין כי האבחון יכול לספק לכם גם ידע וגם אפשרות להעניק סיוע לילד דרך התערבות מוקדמת המתבצעת באמצעות צוות מומחים הכולל בין היתר רופא ילדים, פסיכולוג, וכמובן נוירולוג אשר באמצעותם תוכלו לקבל תמונה מדויקת על הכישורים של הילד, בין אם מדובר ביתרונות או בחסרונות. האבחון עצמו צריך לספק לכם תחושה של סיוע ולא של עיכוב, ועל כן דרך קבלת האבחון ניתן לסייע לילד שלכם ליצור בעבורו עתיד טוב יותר. בכדי להבטיח כי האבחון יתבצע בצורה יעילה, רצוי שאתם כזוג תגיעו יחדיו בכדי לספק מידע לצוותים הרפואיים כמו גם להעניק תמיכה האחד לשני. שיתוף הפעולה בינכם הוא חשוב ביותר לצורך קבלת חוות הדעת, ובהתאם גם הפנייה של הילד לטיפולים שונים שנועדו לסייע לו להתגבר על העיכוב וליצור בעבורו עתיד שבו הוא יכול להשתלב במסגרות רגילות בהתאם לרצון ההורים.

מה עושים לאחר קבלת האבחון?

החדשות הטובות הן שכיום ניתן לספק לילדים עם עיכוב מוטורי שפע של סיוע מצד מומחים בהתאם לגילו של התינוק. בין הטיפולים אותם ניתן לקבל במימון מלא מצד קופות החולים: ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, הידרותרפיה וכן טיפולים במכון להתפתחות הילד בקופת החולים עצמה או במכונים שנמצאים בהסכם עם קופת החולים שלכם. אין ספק כי עצם האבחון עשוי להיות מטלטל בעבורכם, אולם דרך מימוש הזכויות הרפואיות המגיעות לילדכם תוכלו ליצור בעבורו יכולת אמיתית להשתלבות בחברה כמו גם התגברות על העיכוב, באופן שמותנה קודם כל בשיתוף הפעולה שלכם ובהבנה כי אין מדובר בגזרת גורל.